V Česku se chystá podobné omezení práv jako v Polsku, bijí na poplach advokáti

Jan Januš

V České republice se připravují zásadní zásahy do občanských práv, které se mohou podobat až těm v sousedním Polsku. Před chystanými změnami zákonů varují zástupci České advokátní komory, ale rovněž někteří další odborníci, kteří se včera sešli na konferenci Advokátní mlčenlivost a daňové souvislosti. Vadí jim totiž, že někteří poslanci plánují na základě evropských směrnic takové změny v pravidlech profesní mlčelivosti, které mohou přinutit advokáty, notáře nebo třeba daňové poradce, aby donášeli na své klienty. A posuny podle nich mohou postoupit ještě dál.

„Otázkou je, zda nemá dojít k redukci občanských práv, aby se snadněji vládlo,“ uvedl například místopředseda České advokátní komory a taktéž porevoluční ministr vnitra Tomáš Sokol. „Vše nasvědčuje tomu, že se silný stát se snahami o omezování advokátních svobod vrací,“ popsala pak svůj pohled na aktuální události bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Nejen českým právníkům, ale třeba i těm německým, irským, francouzským nebo polským totiž vadí, jak jednotlivé státy přistupují k přenosu evropských směrnic DAC 5 a DAC 6. Ty se týkají mezinárodní spolupráce při správě daní a boje proti finanční kriminalitě. A advokáti se obávají, že se někteří poslanci budou v této souvislosti snažit, podobně jako tomu bylo už loni zejména ze strany Pirátské strany, co možná nejvíce prolomit současná pravidla profesní mlčenlivosti. Ohrozit to může zejména ty, kteří si přicházejí pro odbornou radu.

Durčák: Zničující kyberšikana Emmy Smetany

sinfin.digital