Nezákonné exekuce? Ta zkušenost je zoufalá, každý soud tu rozhoduje jinak, říká Farský

Před necelým rokem Jan Farský z hnutí STAN v rozhovoru pro INFO.CZ avizoval, že zahajuje boj proti nezákonným exekucím, kterých je v Česku přinejmenším 200, možná i 300 tisíc. Teď je čas bilancovat. Největším překvapením nejspíš je, že tady soudy ve stejné věci rozhodují naprosto odlišně. Zatímco někde vyšly Farskému vstříc, jinde po něm chtěly za informace desítky tisíc korun, v jednom případě to byl dokonce milion a půl. Farský připomíná, že ministr spravedlnosti Jan Kněžínek tvrdil, že s tím nic nenadělá, aby následně otočil o 180 stupňů.

Je to necelý rok, co jste mi v rozhovoru řekl, že je v Česku okolo 300 tisíc nezákonných exekucí a že s tím něco chcete udělat. Jak se to tedy v mezičase daří?

Mělo to několik fází. Předně musím říct, že pracujeme s počtem dvou set tisíc. Je to číslo, o kterém lze hovořit s určitostí. V každém případě se postupně ukázalo, jak složité je na každou z těchto exekucí přijít, každého obeslat, každou z nich odůvodnit. To nejde řešit jednotlivě. Proto jsme nejdřív kontaktovali soudy s tím, aby nám řekly, kolik jich evidují a my se je pak mohli pokusit plošně řešit.

Už v daný moment se ukázal rozdílný přístup soudů. První čtyři reagovaly tak, že nám daly požadované informace. Další ale odpovídaly, že je to pro ně příliš náročné, že by na to musely vyčlenit pracovní síly. V součtu po mně chtěly něco kolem šedesáti milionů, abych ty informace od nich dostal. Přiznávám, že takovou částku v kapse nemám, tudíž jsem musel hledat jinou cestu.

Insider podcast: V mé práci mi někdy více škodí eurohujeři než odpůrci EU, říká Radek Špicar

sinfin.digital