Januš: První obětí ministryně Benešové bude Jan Sváček. Stane se z něj justiční smolař desetiletí?

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se příští týden s největší pravděpodobností stane novou ministryní spravedlnosti. Spekuluje se o tom, nakolik její jmenování ovlivní další osudy těch nejvýše postavených státních zástupců. Vzhledem k pozornosti, která je na ně upřena, jsou ale hájeni. První obětí Benešové tak bude úplně někdo jiný. Dřívější výrazný šéf Městského soudu v Praze Jan Sváček. Ten může nejspíše zapomenout na to, že by se příští rok postavil do čela pražského Vrchního soudu. Veřejné mínění to nedovolí, i kdyby byl zcela ideálním kandidátem na tuto funkci.

Veřejným prostorem už se nese další spekulace: Benešová si kvůli kauzám souvisejícím s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a okolím prezidenta Miloše Zemana brousí zuby nejen na státní zástupce, ale rovněž na šéfy některých důležitých soudů. Do karet jí má nahrávat to, že většině z nich v příštích měsících končí funkční období. Týká se to například i pražského Vrchního soudu, v jehož čele stojí od roku 2013 bývalý ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš.

Toho mohl přesně do minulého čtvrtka, kdy Andrej Babiš oznámil instalaci Marie Benešové do funkce, nahradit současný místopředseda tohoto justičního tělesa Jan Sváček. O tom, že by se právě dlouholetý šéf největšího soudu v zemi, tedy Městského soudu v Praze, a rovněž dvojnásobný neúspěšný kandidát na ústavního soudce, mohl stát po Burešovi novým předsedou, se v poslední době občas spekulovalo. Nahrával tomu i Sváčkův letošní postup, s účinností od začátku roku jej totiž loni jmenoval ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) a  po dlouhých peripetiích mu oficiálně svěřil trestní úsek. Tedy funkci, jíž Sváček už nějakou dobu fakticky vykonával, post mu ale do té doby nenáležel.

Soudce má totiž, mimo právní kruhy, poměrně špatnou pověst. To, že je tomu tak s největší pravděpodobností nezaslouženě, už moc lidí nezajímá.

Januš: Benešová nesmí nahradit Kněžínka už z principu. Babiš by si měl její nominaci rozmyslet

sinfin.digital