Benešová chce omezit státní zástupce, Kněžínek ale chystal to samé. Jsou privilegovanější než soudci

Jan Januš

ANALÝZA JANA JANUŠE | Prezident Miloš Zeman jmenuje zítra Marii Benešovou novou ministryní spravedlnosti. Pokud si tedy tento krok některý z aktérů nerozmyslí, třeba kvůli na dnešek svolané demonstraci nazvané Pochod za nezávislou justici! Není to ale moc pravděpodobné. Zatím hlavním odborným tématem, které se v souvislosti s nástupem Benešové řeší, je tak zamýšlené časově ohraničení funkčního období státních zástupců. Je čeho se bát?

Podle kritiků Benešové může jít o omezení nezávislosti žalobců. Pravda je ale složitější: tento krok ministerstvo spravedlnosti plánuje dlouhodobě a navíc do celého systému dobře zapadá. Funkční období mají totiž omezené rovněž soudní funkcionáři, jejichž postavení by mělo být s vedoucími státními zástupci srovnatelné. A důležitý je taktéž fakt, který v debatách rovněž uniká: chystané změny se vůbec netýkají řadových státních zástupců.

Že by měli být státní zástupci pod širší veřejnou kontrolou a rovněž by mělo být jednodušší postihnout je za jejich prohřešky, přitom vyplynulo už začátkem roku ze seriálu INFO.CZ Státní zástupci - čas na změnu? Popsali jsme v něm některé excesy, k nimž v rámci struktury státního zastupitelství dochází i faktickou neodpovědnost žalobců. I to je důležitý rozměr celé debaty, který také není příliš slyšet.

Januš: Babiš bude obžalován, soud ho ale očistí. Tak to v Česku chodívá

sinfin.digital