Kněžínek skončit nechtěl, ale musel. Doplatil na to, že se nestal politikem

Jan Januš

ANALÝZA JANA JANUŠE | Hnutí ANO dnes vymění ministra spravedlnosti Jana Kněžínka za Marii Benešovou. I když Kněžínek říká, že končí ze své vlastní vůle, podle informací INFO.CZ tomu tak není a nyní ještě ministerský post opustil nechtěl. Během zhruba deseti měsíců, které tento kariérní úředník strávil v čele resortu, sice příliš vidět nebyl, zklidnil ale situaci po Robertovi Pelikánovi (ANO) a posunul dál řadu důležitých zákonů. Zejména nová pravidla pro oddlužení.

Jan Kněžínek nebyl, není a nebude politikem. Když se stal loni nástupcem několikadenní a plagiátorskou aférou zesměšněné ministryně Taťány Malé (ANO), opozice o něm mluvila dokonce jako o dalším králíkovi vytaženém z klobouku

Přicházel totiž z Úřadu vlády, kde působil jako náměstek a znalo ho jen málo lidí. V mnohém to předznamenalo i jeho další, celkově nejisté, postavení. Kněžínek sice v příštích týdnech a měsících potvrdil své odborné renomé a postupně narovnal vztahy resortu s jednotlivými komorami a právními profesemi, které měly problémy s ministrem Robertem Pelikánem a jeho stylem, zároveň ale působil jako ukázkový otloukánek.

Benešová chce omezit státní zástupce, Kněžínek ale chystal to samé. Jsou privilegovanější než soudci

sinfin.digital