Kdo může být novým soudcem Nejvyššího soudu? Přední odborník na řešení dluhů už je v Brně na stáži

Jan Januš

Místopředseda Krajského soudu v Ostravě a odborník na insolvenční právo Rostislav Krhut by se mohl podle informací INFO.CZ brzy stát novým soudcem Nejvyššího soudu. Od dubna je totiž na vrcholu české justice na stáži. Ta je sice domluvená jako dočasná, v případě zájmu obou stran ale může znamenat Krhutovo přesídlení do Brna. Nejvyšší soud totiž bude muset, vzhledem k množství změn, k nimž právě v insolvenci postupně dochází, tuto svou agendu rozšířit.

Krhut svůj případný zájem o místo u Nejvyššího soudu nevyloučil. „Možnost stáže mi nabídl Nejvyšší soud, vyrozuměl jsem, že důvodem bylo hlavně větší množství nevyřízených insolvenčních věcí u Nejvyššího soudu a z toho plynoucí delší doba jejich vyřizování,“ uvedl pro INFO.CZ současný místopředseda Krajského soudu v Ostravě, který v celé zemi řeší vůbec nejvíce insolvencí.

Krhutova stáž má podle návrhu předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala trvat do konce března příštího roku. U kariérních soudců jde o obvyklý postup a obě strany si tak vlastně zkouší, zda jim vyhovuje vzájemný styl práce.

Januš: Benešová čeří vody, ale nepropadejme hysterii. Zrušení vrchních soudů není tragédie

sinfin.digital