Tomášek: Kvůli euru se pumpovaly peníze i do španělské ekonomiky

Michal Tomášek

NOVÉ CESTY K EVROPĚ MICHALA TOMÁŠKA | Proděkan pražské právnické fakulty a vedoucí její katedry evropského práva profesor Michal Tomášek v pátém díle seriálu INFO.CZ nazvaném Nové cesty k Evropě glosuje počátky českého bankovnictví a vzpomíná na své zážitky z Komerční banky, kde působil jako poradce pro EU: Jak v Bruselu, tak v Madridu byl tehdy mimořádný politický zájem, aby Španělsko stálo v první vlně zemí, přijímajících euro, jenže některé ekonomické parametry byly problematické. Ani ne tak plnění konvergenčních kritérii, ale index HDP na hlavu. Ten se držel pod 80 % průměru EU, a bylo tedy třeba „napumpovat“ do španělské ekonomiky takový objem prostředků, který by jednak pomohl zvýšit životní úroveň španělského obyvatelstva, a také by zajistil její udržitelný rozvoj.

Žádná banka na světě nemůže suplovat vzdělávací nebo dokonce charitativní organizace. Proto jsme i my v Komerční bance přemýšleli, jak naši evropskou angažovanost využít také obchodně. V té době se u nás zaváděla síť EuroInfo center, která měla pomáhat hlavně malým a středním podnikatelům získávat informace o EU, včetně informací o přístupu k evropským fondům a podporám. To vše samozřejmě mohlo být vázáno na vývoj nových bankovních produktů.

Po určitých jednáních jsme ve spolupráci s Evropskou komisí otevřeli příslušné EuroInfo centrum při oblastní pobočce banky v Hradci Králové. Konkrétně 24. ledna 1996, symbolicky den poté, kdy premiér Václav Klaus podal přihlášku na členství ČR v EU.

Tomášek: Britské banky chtěly referendum o „euru“. Byly přesvědčeny, že by došlo na konec libry

sinfin.digital