Globální lídr Deloittu Mike Turley pro INFO.CZ: S regulací začínáte v Česku moc brzy

Jan Januš

V České republice vyjde ročně několik stovek právních předpisů. Stanovují nové povinnosti, regulují byznys. Orientovat se v nich nebývá většinou příliš jednoduché, řeší totiž i jednotlivosti, a to mnohdy slovníkem, který není právním laikům zrovna srozumitelný. Na tyto nešvary každý rok upozorňuje i anketa Zákon roku, za níž stojí skupina Deloitte. Na letošní vyhlášení výsledků dorazil také její globální lídr pro veřejnoprávní sektor Mike Turley, jemuž mělo INFO.CZ možnost položit několik otázek. Sám se snaží razit pozitivní přístup – k regulaci totiž podle něj lze přistupovat i jako k výzvě k novému byznysu.

Co ale Turley říká na pro Českou republiku typické neustálé změny zákonů? „Může to být známkou toho, že se regulace přijímá v příliš rané fázi. V některých zemích je problémem přístup „regulovat a zapomenout“ – regulace již jasně zastarala, avšak nebyla včas nahrazena novou. Je třeba tyto přístupy vyvážit,“ myslí si Turley.

„Podle mého názoru je zásadní vést konstruktivní dialog. Češi by mohli těžit z rozšíření kvalifikovaných konzultací či cílených kampaní na podporu dodržování existujících právních předpisů. Pokud nezrychlíme, dočkáme se buď méně inovací, nebo naopak více inovací zaváděných mimo jakýkoliv regulatorní rámec,“ dodává.

Rychlejší stavby silnic ovládly Zákon roku. Jaké další předpisy patří mezi ty nejlepší?

sinfin.digital