Podnikat v odpadech mohou všichni, je to výzva, říká Jan Kotous, který přešel z Wolf Theiss do Deloitte Legal

Jan Januš

Advokát Jan Kotous přešel začátkem roku se svým nejbližším týmem z kanceláře Wolf Theiss do Deloitte Legal, kde se stal jedním z jejích třech hlavních partnerů. Důvody změny i své další plány teď popisuje v rozhovoru pro INFO.CZ. Zároveň říká, že prakticky každá firma může nastavit svůj byznys ohleduplněji k životnímu prostředí: „Pokud bych se znovu rozhodoval, co budu dělat, zřejmě bych podnikal v odpadovém či vodním hospodářství. Jedná se o sektory, které mají budoucnost, a které vlna inovací a velkých změn teprve čeká. Vzhledem k současnému stavu planety jsem přesvědčen, že jsou to perspektivní obory. A jsou mimo jiné výzvou, jak planetu zbavit problému.“

Z Wolf Theiss jste se začátkem roku odešel do Deloitte Legal. Z jakého důvodu?

Wolf Theiss je velmi kvalitní kancelář, plná schopných lidí. Bohužel se ale velmi často měnilo lokální vedení, což je věc, která ovlivňuje celkové klima v kanceláři. Pokud máte v průběhu několika let již několikátého vedoucího partnera, má to dopad na to, co si o kanceláři myslíte. Ztrácí se kontinuita, mění se vize a neustává kolotoč změn. Nedokážete se tak pořádně připravit na budoucnost, neustále očekáváte, co přinese zítřek, a to není úplně dobré. 

Za to ale nemůže kancelář, ani vedení ve Vídni, to jsou věci, které se dějí, a buď se s nimi člověk sžije, nebo po nějaké době změní působiště. Což byl i můj případ po odchodu Jana Myšky. S ním jsem rád spolupracoval, a pokud by tam zůstal, byla by asi situace jiná. Ale s jeho odchodem a příchodem nové vize a způsobu řízení jsem si řekl, že už toho bylo dost a začal jsem se dívat po jiných příležitostech. Dopadlo na mě i to, že můj tým začal uvažovat o tom, zda je to místo, kde by chtěl dlouhodobě působit. Kolegům z Wolf Theiss ale fandím a držím palce.

Radek Pokorný přišel o jedno ze svých právních es. Jaroslav Havel naopak posílil o manažera z ČSA

sinfin.digital