Babiš to s národním rozvojem myslí dobře. S firmami ale musíme jednat, ne jim přikazovat, říká Smutný

Jan Januš

Na české politické scéně se v posledních dnech zintenzivnily debaty o možném vzniku Fondu národního rozvoje. Premiér Andrej Babiš (ANO) totiž podle svého vyjádření v České televizi chce, aby banky věnovaly část svých zisků na další rozvoj České republiky. Téma je to ale daleko širší, souvisí se zahraničními investicemi a odlivem zisků, tedy skutečnostmi, jimž se dlouhodobě věnuje advokát Pavel Smutný, společník advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný. Ten je přesvědčen, že jsou nadnárodní korporace připraveny k dialogu s českou vládou. 

V rozhovoru pro INFO.CZ nabízí svůj vhled do této oblasti, v němž se promítá i jeho působení v čele Česko-izraelské smíšené obchodní komory či Bohemian Heritage Fund: „Můžeme se buď vrátit mezi ty nejlepší, nebo se nadobro propadnout. Pokud se současný manévr, nazývaný jako Fond národního rozvoje, nezdaří, padneme mezi druhořadé země. Velké firmy totiž utečou jinam. To přece nepotřebujeme.“

Premiér Andrej Babiš začal mluvit o vzniku Fondu národního rozvoje. Tomuto tématu se dlouhodobě věnujete. Jak na vás současné diskuse působí?

Uprostřed reálných a hodnotových konfliktů, které mají opravdu smysl, je pěna dní skoro už nesnesitelná. Povyk na politické scéně kolem řady témat je zástupný. Nahrazuje vážná a palčivá témata, kterými se musí tato země zabývat, pokud nechce začít hrát za pět až deset let beznadějně druhou ligu. Z hlediska výkonu průmyslu jsme mezi 15 nejlepšími zeměmi světa. Ten průmysl ale není tak úplně náš, což je problém a velké téma.

Macron není Bůh, ale lepší nástupce se beze změn systému bude hledat těžko, říká Pavel Smutný

sinfin.digital