Tresty za přestupky jsou moc přísné a bodový systém nefér, tvrdí expert na dopravní právo

Ve správním řízení často řidič dostane vyšší trest než v řízení trestním, a to kvůli nedůvěře státu ve vlastní úředníky, kteří nemají možnost plně zohledňovat individuální okolnosti jednotlivých přestupků a zmírňovat tresty tam, kde by to dávalo smysl. Dát úředníkům tuto možnost by bylo praktičtější, než prolomit nulovou toleranci alkoholu za volantem, říká expert na dopravní právo Tomáš Maxa, který jako advokát zastupuje jak pachatele dopravních přestupků a trestných činů, tak poškozené. O situaci v právní úpravě dopravní agendy hovoří Maxa v rozhovoru pro INFO.CZ.

Jako advokát se specializujete na oblast dopravy a silničního provozu. Vyzná se vůbec běžný řidič v dnešní době v tom, jaká práva a povinnosti má? Dokáží si řidiči v případě problémů poradit sami, nebo je vždy lepší obrátit se na odborníka?

Po pravdě, nevyzná se v tom ani dost právníků, kteří se zrovna touto oblastí nezabývají. Ta agenda je dnes tak rozsáhlá, že bez odborné pomoci je šance na úspěch malá, zvláště když jste právní laik. Úředníci, kteří mají dopravní agendu na starosti, se jí zabývají každý den, a jsou tak v úplně jiném postavení než někdo, kdo se třeba s právem v této oblasti setkává poprvé. I ta úřednická školení tu nejsou od toho, aby úředníci mohli pachatelům přestupků nějak pomáhat, ale naopak se v nich učí, jak přebíjet jejich nejčastější argumenty a dotáhnout řízení do konce.

S jakými případy se na vás nejčastěji vaši klienti obrací?

Zastupuji jak pachatele dopravních přestupků a trestných činů, tak i oběti. Takže mohu říct, že s oblastí dopravy přicházím do kontaktu v celé její šíři, z obou stran. Řeším především dopravní přestupky, vybodování se, alkohol za volantem, maření výkonu úředního rozhodnutí a dopravní nehody. Nejčastěji se na mě obrací řidiči, kteří řídili pod vlivem alkoholu, nebo kteří porušili zákaz řízení. Všechny případy ale nejsou stejné, jak by se mohlo zdát. Řada případů je netypických.

Můžete popsat některý z oněch netypických příkladů?

Pro představu, jeden můj klient jel s malou dcerou v noci, silniční kontrola mu dala test na drogy, který byl pozitivní. Řekl, že pojede na krev, ale co s dcerou. Policisté nevěděli, zda ji mohou vzít do auta, operační důstojník také netušil, tak že zavolají sociální pracovnici. To otec pochopitelně nechtěl, takže krevní zkoušku odmítl. No a nakonec se mi povedlo, že úředník ve správním řízení uznal, že nebyly vytvořeny podmínky k tomu, aby řidič vůbec odběry krve mohl podstoupit. Mezi těmi úředníky jsou rozumní lidé. Nicméně otec měl stejně po celou dobu odebraný řidičák a táhlo se to několik měsíců, kde by si ve finále pomalu mohl požádat o jeho vrácení v polovině trestu.

Palička: Alkohol za volantem? Konec nulové tolerance je dobrý nápad

sinfin.digital