Historické vazby se v Africe a Asii projevují i v oblasti práva, říká odborník na export Jan Linda

Jan Januš

Čeští exportéři míří stále častěji do Afriky a do Asie. Záda jim přitom pomáhají krýt i právníci a mezi ty špičkové patří třeba partner pražské kanceláře White & Case Jan Linda. „Nejlepší právníci v Africe si drží vysokou úroveň. S mezinárodním prostředím mají často zkušenost, studovali mnohdy v Evropě a není výjimkou, že mají i pracovní zkušenosti z advokátních kanceláří v zemích západní Evropy. Procentuálně je dle našich zkušeností těchto lidí určitě více v Africe než v Asii,“ popisuje Linda v rozhovoru pro INFO.CZ.

Čím se zabývá právník, který se věnuje exportu a exportnímu financování?

Obecně řečeno, jde o právní podporu ve všech otázkách souvisejících s vývozem mimo Českou republiku, a to nejen pro exportéry, ale i pro banky. Ty se na vývozu podílejí třeba tím, že financují zahraniční subjekt, který ze zdrojů tohoto financování platí českým exportérům za dodávky. To jsou dva nejčastější scénáře, na kterých pracujeme ve White & Case.

Konkrétněji pak jde o asistenci v souvislosti se strukturováním celého obchodního případu, vyjednávání vývozního kontraktu nebo, v případě zastupování bank, přípravu úvěrové smlouvy a související dokumentace.

Z šéfa Novy partnerem ve White & Case. Návrat do advokacie mi byl asi nejbližší, říká Jan Andruško

sinfin.digital