EU chce odpouštět dluhy podnikatelům. Pravidla nesmíme uspěchat, mohou se zvrtnout, varuje Richter

jj

Insolvence 2019

Od soboty je účinná novela insolvenčního zákona, díky níž by měli předlužení spotřebitelé snadněji dosáhnout na oddlužení. Obdobnou, ale ještě vstřícnější šanci brzy dostanou také podnikatelé. Nová směrnice, kterou již na jaře schválil Evropský parlament, ukládá členským státům povinnost zavést pro korporační dlužníky preventivní restrukturalizační řízení. Počítá ale také s tím, že by podnikající fyzické osoby mohly dosáhnout oddlužení nejdéle do tří let. A to dokonce i v případě, že nebudou schopni splatit ze svého dluhu ani pevné minimum stanovené dosud národní právní úpravou. Do českého právního řádu by se směrnice měla být zapracována do dvou let s tím, že v případě potřeby lze tuto lhůtu o další rok prodloužit.

Podle docenta Tomáše Richtera z pražské kanceláře mezinárodní právní firmy Clifford Chance bude klíčové, aby byl při implementaci oddlužovacích pravidel směrnice zaveden pro podnikatele zvláštní režim, ačkoli to bude legislativně o něco náročnější.

„Objem úvěrů podnikatelům je jen zlomkem celkového objemu úvěrů domácnostem. Pokud by došlo k unifikaci systému oddlužení pro fyzické osoby podnikatele i nepodnikatele podle pravidel daných evropskou směrnicí, znamenalo by to, že necháte doslova ‚ocas vrtěti psem‘,“ říká Richter. Česko tak podle něj musí promítnout evropskou směrnici o restrukturalizačních rámcích a druhé šanci do svého právního řádu uvážlivě, jinak hrozí narušení fungujícího systému oddlužení spotřebitelů.

Plaček: Nediskutujme o odpouštění dluhů, ale o tom, jak dlužníky motivovat k jejich splácení

sinfin.digital