Agrofert je v problémech. Strach z trestní odpovědnosti ale u firem roste už řadu měsíců

Jan Januš

Dotační kauzy společnosti Agrofert patrně ještě oživí zájem o téma trestní odpovědnosti právnických osob a compliance, tedy zajištění souladu vnitřních procesů a právních předpisů. Několik advokátních kanceláří, které se této oblasti věnují, ještě před zveřejněním vzpomínaného auditu pro INFO.CZ potvrdily, že zájem o jejich služby v poslední době roste. Proč tomu tak je? Mají firmy z českých zákonů najednou větší strach než v minulosti?

„Zvýšený zájem o oblast compliance se zaměřením na trestní právo registrujeme zhruba od doby přijetí zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a zvláště pak po jeho novelizaci, kdy se podstatně rozšířil okruh trestných činů, za něž lze firmy postihovat,“ říká například řídící partner jedničky trhu Havel & Partners Jaroslav Havel.

„V uplynulých letech jsme realizovali desítky auditů a šetření pro největší finanční instituce, dále pak státní a obecní podniky, ale i nadnárodní korporace, zejména pak ze sektorů zdravotnictví a farmacie, dopravy anebo obranného průmyslu. Spolupracovali jsme s forenzními odděleními auditorských firem tzv. velké čtyřky, bezpečnostními a detektivními agenturami, Policií ČR a dokonce i americkou FBI,“ dodává Havel.

Januš: Státní zástupci mají Agrofert i Babiše prošetřit, je ale předčasné o tom mluvit

sinfin.digital