Zachrání Agrofert dokumenty o vnitřních postupech? Pro advokáty se otevírá nový trh

Jan Januš

Jak už jsme rozebrali v předchozím textu, dotační kauzy společnosti Agrofert patrně opět oživí zájem o téma trestní odpovědnosti právnických osob a compliance. Asi nejznámější česká advokátní kancelář věnující se trestnímu právu Brož & Sokol & Novák přitom nedávno začala nabízet související certifikaci. INFO.CZ tak zjišťovalo, jestli se k něčemu podobnému chystá i její konkurence, nebo už rovnou podobnou službu nabízí. Obdobné dokumenty by přitom mohly v případném trestním řízení pomoci třeba i Agrofertu, který svá pochybení odmítá.

„Advokátní kancelář Brož & Sokol & Novák začne nově poskytovat právní služby v oblasti analýz trestní odpovědnosti právnických osob včetně vydávání vlastní certifikace. Firmám by vzhledem k zpřísňování podmínek měly nové služby pomoci předcházet právním problémům, které způsobí jejich zaměstnanci, a také usnadnit celý proces zproštění odpovědnosti, tedy vyvinění,“ uvedla koncem dubna zmíněná advokátní kancelář.

S tím, že její nabídka bude zahrnovat jak kompletní analýzu stávajících preventivních opatření, tak jejich úplné sestavení či aktualizaci dle potřeb společnosti: „Dodatečně bude kancelář nabízet i certifikaci, která bude sloužit jako osvědčení, že právnická osoba vynaložila podle názoru advokátní kanceláře veškeré úsilí k tomu, aby spáchání trestného činu zabránila.“

Agrofert je v problémech. Strach z trestní odpovědnosti ale u firem roste už řadu měsíců

sinfin.digital