Pomůžou Agrofertu změny v zákoně? Možnosti vyvinění firem jsou teď širší než dříve

Jan Januš

Pokud skutečně dojde k trestnímu stíhání skupiny Agrofert či některé z firem patřící do tohoto koncernu, a to i když jakoukoliv vinu odmítají, půjde o první velký případ, v němž se naplno otestují aktuální pravidla obsažená v zákonu o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim. Tento zákon sice existuje v českém právním řádu již od roku 2011, zhruba pět let po nabytí jeho účinnosti ale došlo k zásadním změnám. Ukázalo by se tak, zda skutečně umožňují jednodušší vyvinění, než tomu bylo v minulosti, jak někteří tvrdí.

INFO.CZ se tématu trestní odpovědnosti právnických osob a compliance, tedy souladu fungování firmy a právních předpisů, dlouhodobě věnuje. Ještě před zveřejněním předběžných auditních závěrů spojených s premiérem Andrejem Babišem (ANO) tak v advokátních kancelářích a dalších firmách, které se touto problematikou zabývají, zjišťovalo, jak se podle expertů osvědčují poslední změny příslušného zákona.

„I s ohledem na praxi se tato změna zcela jistě osvědčila,“ říká k rozšíření pravidel vyvinění například Lukáš Vajda z kanceláře Sniehotta & Vajda. „Právnické osoby by však neměly zapomínat, že pro vyvinění nestačí pouhé formální nastavení criminal compliace programu, ale je především nutné tato pravidla uvést v život a následně dodržovat v rámci každodenního fungování společnosti,“ dodává.

Zachrání Agrofert dokumenty o vnitřních postupech? Pro advokáty se otevírá nový trh

sinfin.digital