Tomášek: Když mi v Bruselu připadalo, že naším jediným „právem“ je platit příspěvky

Michal Tomášek

NOVÉ CESTY K EVROPĚ MICHALA TOMÁŠKA | Proděkan pražské právnické fakulty a vedoucí její katedry evropského práva profesor Michal Tomášek v šestém díle seriálu INFO.CZ nazvaném Nové cesty k Evropě glosuje počátky českého bankovnictví a vzpomíná na své zážitky z Komerční banky, kde působil jako poradce pro EU, a také z Bankovní asociace: „Na jednáních v Bruselu mi připadalo, že naším jediným „právem“ bylo platit nemalé členské příspěvky. Za to jsme výměnou dostávali tisíce stran materiálů, tabulek a výkazů, jejichž význam hodnotily jiné odborné komise Bankovní asociace vesměs s rozpaky. Pokud jsme, třeba i spolu s jinými bankovními asociacemi kandidátských zemí, chtěli něco prosadit nebo na něco v negociačním procesu upozornit, byli jsme zdvořile odkázáni do příslušných mezí.“

Bankovní asociace (dnes Česká bankovní asociace) byla založena v roce 1990, aby hájila zájmy bank a subjektů podnikajících v peněžnictví. V dobách, kdy jsem tam byl v březnu 1996 vyslán, nebyla ještě vytvořena vazba k unijním strukturám, hlavně k Evropské bankovní federaci v Bruselu. A to byl právě jeden z mých úkolů.

Členské banky byly v Bankovní asociaci zastoupeny po dvou liniích. Na expertní úrovni v pracovních komisích, například právní, pro platební styk apod., kde zasedali zástupci členských bank na úrovni středního managementu. Tak byla zřízena i pracovní komise pro evropskou integraci a já jsem se jako zástupce členské banky – Komerční banky – stal jejím předsedou. Byl jsem jím pak v bázni boží po následujících šest let. „Moje“ komise se brzy naplnila asi třiceti zástupci dalších členských bank, osobností informovaných o EU, pracovitých a profesionálních.

Hedvábnou stezku může chránit čínská armáda, odhaduje znalec Dálného východu

sinfin.digital