Práva už tolik netáhnou. Na Slovensku berou studenty bez přijímaček, menší zájem je i v Česku

Jan Januš

Práva už nelákají tolik studentů, jako v minulosti. Na právnické fakulty se dříve dostával zhruba každý desátý, dnes už jsou šance daleko vyšší. Děkani za sníženým zájmem vidí hlavně demografické příčiny – na vysoké školy totiž míří vzhledem k slabším populačním ročníkům méně lidí. Na Slovensku, kde je ještě více právnických fakult než v České republice, je situace o dost horší. Většina škol tam nabírá zájemce bez přijímacích zkoušek, což u nás zatím nehrozí.

Slováci ztrácejí zájem o práva, studovat je tak může prakticky každý. Promítá se to i v následném vstupu do advokacie, kam už rovněž nemíří tolik zájemců jako dříve.

„Od roku 2008 se už z demografických důvodů snížil počet zájemců o studium na vysoké škole o polovinu. V posledních letech klesá i zájem o právnické fakulty. Momentálně se přijímací zkoušky konají už jen na jedné fakultě, ostatní, ať již veřejnoprávní, nebo soukromé, přijímají zájemce bez zkoušek,“ říká v připravovaném rozhovoru s INFO.CZ bývalý slovenský ministr spravedlnosti a předseda Slovenské advokátní komory Tomáš Borec.

Loni jsme koupili knihy za milion, v nové studovně půjde být 24 hodin denně, říká děkanka olomoucké fakulty

sinfin.digital