Státní zástupci jsou už spíš součástí policie než justice, říká šéf pražského soudu Vávra

Jan Januš

Jedním z motivů nedělní demonstrace proti Andreji Babišovi je nezávislost justice, potažmo státního zastupitelství. Ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek posunulo do připomínkového řízení chystanou novelu souvisejícího zákona, jak ale vyplývá ze slov vysoce postavených soudců, ne všechno je dnes v trestním procesu a také v jednání žalobců v pořádku. Například místopředseda Ústavního soudu Jaroslav Fenyk na konferenci Přípravné řízení dnes a zítra kritizoval, že státní zástupci často jen přebírají názory policie. O faktickém sbližování policie a žalobců pak mluvil předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra.

Podle Jaroslava Fenyka se před Ústavní soud často dostávají případy, v nichž státní zástupci přebírají do jednotlivých odůvodnění, například k domovní prohlídce, jen názory policie. Místopředseda Ústavního soudu rovněž kritizoval to, že před soud přicházejí dokumenty, v nichž není uveden vůbec žádný důvod, proč by k tak zásadnímu zásahu do základních práv mělo dojít.

Fenyk na zmíněné konferenci pořádané Unií obhájců a Fakultou právnickou Západočeské univerzity v Plzni připomněl, že takovéto zásahy ze strany policie a státních zástupců je nutné provádět co možná nejméně invazivně a jen pokud nelze daného účelu dosáhnout jinak.

Spojování s policií?

Podle předsedy Městského soudu v Praze Libora Vávry se státní zástupci fakticky stávají více součástí policie než justice. U soudu podle něj naopak zintenzivňuje ochrana práv občanů.

Trest za fake news? Jen výjimečně a v extrémních případech, tvrdí šéf pražského Městského soudu Vávra

sinfin.digital