Dotace na sport budou dostupnější. Zafunguje Národní sportovní agentura?

Petr Řezníček

Hlavně menší sportovní kluby se dlouhodobě potýkají s nedostatečnou podporou ze strany státu. Vzhledem k tomu, že velká část z nich je na finanční podpoře ze strany státu závislá, lze dokonce slýchat o jejich existenčních problémech. Peněz se nedostává ani na výstavbu sportovních zařízení nebo na výchovu mladých sportovců. To vše by měla změnit novela zákona o podpoře sportu.

Cílem aktuální novely zákona č. 114/2001, o podpoře sportu, je vytvoření nástrojů pro zlepšení podmínek ve sportu, a to s ohledem na jeho stále rostoucí, celospolečenský význam. Zmíněného cíle by mělo být dosaženo prostřednictvím zřízení nového ústředního orgánu státní správy – Národní sportovní agentury (dále jen „NSA“). Ta by měla mít za úkol především posílit předvídatelnost rozhodování státu v oblasti sportu, transparentnost v rámci poskytování finanční podpory a zvýšit atraktivitu sportu jako takového.

Začátkem května sice byl návrh novely tohoto zákona schválený Poslaneckou sněmovnou zamítnut Senátem, nicméně v polovině června bylo zamítnutí Senátu Sněmovnou přehlasováno a návrh novely zákona tak byl přijat.

Čína otevře Tibet zahraničním investorům, mohl by tam vzniknout speciální právní režim

sinfin.digital