Vrtuli opravil zlatnickým nářadím a v Jordánsku získal novou identitu. Advokát před rokem obletěl svět

Jan Januš

Společník advokátní kanceláře JŠK Roman Kramařík se před rokem vydal na cestu kolem světa jednomotorovým letadlem Cessna. Oslavil tak 100 let existence samostatného Československa. Jak na svou výpravu, během které musel opravit vrtuli, přistát kvůli monzunu nebo předstírat, že nebyl v Izraeli, po roce vzpomíná? „Do vesmíru letělo něco přes 500 lidí. Svět jich ale stejně jako já sólově obletělo jen něco přes 200. Kdybych si mohl vybírat, letěl bych určitě raději znovu kolem světa než do vesmíru,“ říká Roman Kramařík v rozhovoru pro INFO.CZ.

Vaše cesta kolem světa trvala 46 dní. Trasa vám byla od začátku jasná?

Připravoval jsem se tři roky a trasa se neustále měnila. Přípravy byly náročné a mnohdy frustrující, nedokážu si bez nich ale let představit. Připravil bych se o kus zážitku. 

Dlouho jsem například odmítal letět ruským vzdušným prostorem. Je to poměrně drahé a jde o zemi malému letectví ne příliš zaslíbenou. A krom toho jsem to měl pro přelet Pacifiku i trochu z ruky. Když mi ale daly japonské úřady pro přímý let na Aljašku nesplnitelné podmínky, musel jsem hledat alternativní řešení. Narychlo jsem tak v Thajsku musel získat - a v tom mi vyšla nesmírně vstřícná jak česká, tak ruská diplomacie - vízum do Ruska. Nakonec jsem tak letěl přes ruský Dálný východ a Čukotku. Pikantní na tom bylo, že se navigační data na toto území kupují jako východní Evropa.

Januš: Zabije chytrá hračka i vaše dítě? Technické vymoženosti se stanou hrozbou zítřka

sinfin.digital