Mediální rady se řídí jen dojmy. Nevíme, co je vyváženost a objektivita, říká člen RRTV Petrov

Jan Januš

Vadim Petrov je poměrně nově členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. A vadí mu, že mediální rady rozhodují podle nejasných kritérií. „Když se podíváme do stávajícího zákona, co třeba znamená vytváření státní politiky ve vztahu k vysílání? Jak posuzovat vyváženost a objektivitu? Jak má vypadat programová skladba? Nevíme, co je cíl, co optimum a co je špatně. Zprávy o hospodaření České televize nám neukazují kontext, čísla nemáme jak porovnávat,“ říká Petrov v rozhovoru pro INFO.CZ.

Co se současnou televizní atmosférou podle vás udělá vznik nové zpravodajské stanice Primy napojené na CNN?

Mám dva pohledy, pozitivní a skeptický. Podle toho prvního naruší stávající hegemonii zpravodajských a publicistických formátů, přijde stanice s určitými standardy, něco jako nový kovboj do města. Ten pragmatický pohled říká, že to bude jen další byznysový projekt, orientovaný na sledovanost a na komerční úspěšnost. Martin Ondráček, který mu bude šéfovat, vyrostl na Nově a na infotainmentu se jako televizní zpravodajec vyučil.

Pojede kauzy, bude chytat politiky na švestkách, možná budou zvířátka na konec. Udělá velkou show. Přidejme k tomu ještě novinářský aktivismus a máme tady další prefabrikát konfrontační žurnalistiky. Jestli to ale pomůže odpovědnému a vyváženému zobrazení světa, nevím. Ve výsledku budeme ještě rádi za Českou televizi. Ale naděje umírá poslední.

Jak v současnosti vlastně funguje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání? Ne z hlediska zákona, ale pohledem člověka, který se každých 14 dní účastní jejího zasedání?

Je to regulatorní a kontrolní orgán, který pro stát vykonává správu televizního a rozhlasového vysílání. Pracujeme s různými zdroji, máme vlastní analýzy a šetření. Monitorujeme vysílání. Řešíme také různé stížnosti, včetně reklamních a obchodních sdělení. Právě díky radě došlo k výraznému omezení teleshoppingu, věštců a různých šmejdů, kteří se přesunuli do jiných zemí.

Soukupovy zprávy nejsou zpravodajstvím, říká pro INFO.CZ Vadim Petrov, kandidát do RRTV

sinfin.digital