Sváček, nebo Dörfl? O šéfovi pražského vrchního soudu bude jasno v září, v komisi zasedne i Šámal

Jan Januš

Byla to jedna z hlavních obav protestujících proti nástupu Marie Benešové do funkce ministryně spravedlnosti (za ANO). Že se blíží výměny předsedů krajských a rovněž obou vrchních soudů a nová šéfka resortu by je, třeba kvůli zájmům premiéra Andreje Babiše (ANO), mohla ovlivňovat. Zdá se, že takové obavy ale byly liché. Podle potvrzených informací INFO.CZ má být o novém jménu jasno už v září a na jeho výběru se má podílet i předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Ministerstvo spravedlnosti má v tomto dlouhodobou a ne zcela pochopitelnou strategii spočívající ve zveřejňování naprostého minima informací. Už výběr nového předsedy Vrchního soudu v Olomouci tak proběhl ještě před letními prázdninami v naprosté tichosti. Připomeňme, že od října by se měl nástupcem končícího šéfa soudu Roberta Grygy stát jeho dosavadní místopředseda Václav Čapka. Žádný skandál se tak nekonal, Čapka byl jediným zájemcem o danou funkci a jeho postup je zcela logický.

Naprosto standardně se podle všeho nyní vybere taktéž nový šéf Vrchního soudu v Praze. Na rozdíl od již proběhlého a spíše nevýrazného výběrového řízení, se ale o místo v Praze utkají dvě těžké váhy tuzemského soudnictví.

Januš: Nejnenáviděnější soudce je zpátky. Sváček kvůli kandidatuře čelí i placené kampani

sinfin.digital