Předlužené lidi je třeba motivovat a vést k odpovědnosti, ne jim dluhy jen odpouštět, říká Schneedörfler

Češi v právu

Petr Schneedörfler je ředitelem spolku Lighthouse, který se zaměřuje na pomoc osobám ve výkonu trestu a při jejich návratu do běžného života. Jedním z hlavních pilířů jeho činnosti je podpora a poradenství při řešení dluhů, se kterými se podle odhadů aktuálně potýká přes 90 procent vězňů. V rámci našeho rozhovoru jsme se Petra Schneedörflera ptali na to, jakým způsobem odsouzeným při řešení těchto problémů pomáhá, jak by se podle něj s předluženými lidmi mělo pracovat, ale i na to, jak vnímá aktuální změny v zákonech týkající se dluhové problematiky.

Spolek Lighthouse již devět let pomáhá odsouzeným lidem při řešení jejich dluhů, ale i dalších problémů souvisejících s výkonem trestu. Co bylo impulsem k jeho vzniku?

Šlo o osobní zkušenost zakladatelů spolku, kteří od roku 2006 pravidelně jezdili do věznice za jedním svým kamarádem. Přitom začali narážet na nejrůznější problémy a absurdity výkonu trestu, ať už šlo o návštěvy, či byrokracii, která komplikovala možnost vyřešit i některé naprosto základní věci. Zejména v počáteční fázi po nástupu do výkonu trestu je potřeba s odsouzeným vyřídit celou řadu formalit spojených například s platbami různých služeb, příbuzní s sebou ale tehdy na návštěvy nemohli přinášet žádné dokumenty, které by věznice dopředu neschválila. Vše se muselo do věznice nejprve zaslat poštou, ta musela dané dokumenty projít a teprve pak je dotyčný mohl osobně přinést na návštěvu, což bylo pracné a zdlouhavé.

Na základě doporučení zmíněného kamaráda se na nás potom postupně začali obracet i další odsouzení, kteří třeba neměli nikoho z rodiny, nebo měli zpřetrhané rodinné vazby, a potřebovali pomoct se zjišťováním různých informací. Nešlo jenom o dluhy, ale i další věci, které si odsouzený potřebuje vyřešit, třeba v souvislosti s živnostenským oprávněním nebo svými závazky, které venku měl.

Kdyby politici žili v bytovkách, problém s neplatiči by řešili ochotněji, říká Horáková

sinfin.digital