Česko mění lidi v evropské justici. Víme, co chystá končící Irena Pelikánová

Jan Januš

Profesorka obchodního práva Irena Pelikánová skončí příští týden po 15 letech jako soudkyně evropského Tribunálu. V připravovaném rozhovoru pro INFO.CZ prozradila, na co se dále zaměří: „Chci se věnovat teoretické práci. Pravděpodobně budu i nadále trochu přednášet a budu pracovat pro Justiční akademii.“ Pelikánová, které vyprší mandát 31. srpna, se podle svých slov naopak nechystá do advokacie. Na její dosavadní místo nastoupí Petra Škvařilová-Pelzl.

Končící česká soudkyně evropského Tribunálu Irena Pelikánová zatím nechystá ani další spolupráci s evropskou justicí či jinými orgány Evropské unie: „Momentálně se nic takového nerýsuje. Budu ovšem se zájmem sledovat další vývoj Soudního dvora EU. Bývalí členové soudního dvora si zachovávají kontakt s institucí i po svém odchodu.“ Naopak si podrží svůj stávající úvazek na pražské právnické fakultě.

Pelikánovou střídá Škvařilová-Pelzl

Česká republika má v evropské justici více vrcholných zástupců. Soudcem Soudního dvora EU je Jiří Malenovský, generálním advokátem Michal Bobek. U evropského Tribunálu, který řeší jen určitý druh sporů a má tak Soudnímu dvoru ulehčit, působí dva čeští zástupci. Jana M. Passera čeká od začátku září další mandát, na dřívější místo Pelikánové pak zamíří dosavadní odborná pracovnice Ředitelství výzkumu a dokumentace Soudního dvora EU Petra Škvařilová-Pelzl.

Končící evropská soudkyně Pelikánová: Západní advokáti u soudu nelžou a neobstruují

sinfin.digital