Pelikán pro INFO.CZ: Co teď chystá a proč mu vadí, že se zákony píšou pro roboty

Jan Januš

Bývalý ministr spravedlnosti hnutí ANO Robert Pelikán se opět aktivně objeví na Úřadu vlády ČR. Stane se novým členem Legislativní rady vlády, oficiálně od 1. září. Při této příležitosti Pelikán, nyní partner advokátní kanceláře Wolf Theiss, poskytl INFO.CZ velký rozhovor. Vrací se v něm k některým svým ministerským záměrům a komentuje kvalitu aktuálních zákonů. Je ještě členem hnutí ANO? Má současná ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) pravdu s novelou zákona o státním zastupitelství? Je vůbec něco pozitivního na snahách ODS o velký právní úklid? A sleduje ještě vůbec politiku? K tomu všemu jsme se s Robertem Pelikánem dostali.

Když jsme spolu mluvili loni na podzim, říkal jste, že svou občanskou povinnost spočívající ve veřejném angažmá máte splněnou. Teď se vracíte do veřejného života, od září budete členem Legislativní rady vlády. Co se změnilo?

Nic se nezměnilo. Myslel jsem tím funkce, které by byly na plný úvazek nebo vůbec na nějaký úvazek. Rozhodně jsem se nikdy nebránil být odborným poradním hlasem a dál pomáhat veřejnému zájmu. A to jsem vlastně dělal i celou dobu, konzultovali se mnou některé transpozice směrnic a podobně. To vždy považuji za čest.

Jak se člověk stane členem Legislativní rady vlády? Přišla ta nabídka přímo od ministryně spravedlnosti Marie Benešové, nebo třeba od politického náměstka Jeronýma Tejce?


Nechci to specifikovat, nemám k tomu souhlas těch lidí. Ale byla tam, myslím, celkem jednotná vůle ministerstva. Jsem tím poctěn.

Januš: Návrat Pelikánů přinese i nevybuchlé pumy a další nepřístojnosti. Ostrá vyjádření jim jdou

sinfin.digital