Zetek: Počet dětských dlužníků není velký, problém je v přístupu některých věřitelů

Jakub Zetek

KOMENTÁŘ JAKUBA ZETKA | Množství a výše dětských dluhů není tak velký problém, jak se mnohdy prezentuje. Podle čísel M.B.A. Finance je dětských dlužníků relativně i absolutně málo. Na celkovém počtu nezaplacených dluhů, které má společnost ve správě, se podílejí necelým jedním promile. Nejvíce nezletilých dluží za pokuty v městské dopravě, jednotlivé případy se objevují u bank a telefonních operátorů. Většinu takových dluhů rodiče zaplatí mimosoudně. A pokud nereagují, někteří věřitelé vymáhají své pohledávky exekučně.

U bank dětem nejčastěji vznikají dluhy na běžném účtu, který založí rodiče, ale nedávají na něj peníze a dluh vzniká z poplatků za jeho vedení. Takových případů jsou za rok jen desítky a nezaplacené dluhy nepřesahují jeden tisíc korun. Vzhledem k počtu a velikosti ostatních pohledávek bank je to marginální jev. Banky je s ohledem na reputační rizika většinou tvrdě nevymáhají a snaží se o smírné řešení.

U telefonních operátorů se rovněž jedná o řádově desítky případů, kdy jsou na vině většinou rodiče, a bohužel často i úmyslně, kdy se za svoje děti schovávají před placením účtů.

Na Slovensku se změnily exekuce a vymahatelnost klesla až o 60 procent, říká šéf inkasních agentur

sinfin.digital