Respektují firmy zákony? Začíná průzkum Compliance Academy Petra a Michala Morozových

Jan Januš

Tento týden začíná velký průzkum nazvaný Compliance 360°. Nedávno vzniklá Compliance Academy bezpečnostních poradců Petra a Michala Morozových v něm zjišťuje, jak se firmy působící v České republice staví k dodržování pravidel. „Chceme zmapovat celkovou úroveň compliance na českém trhu i v jeho jednotlivých segmentech. Zajímá nás především obecná úroveň povědomí o compliance, převažující motivace k zavádění compliance programů, praktické zkušenosti firem, nejčastěji využívané nástroje, ale i názory na práci tuzemských regulátorů,“ přibližuje průzkum Petr Moroz.

O compliance se v České republice začalo mluvit hlavně po přijetí zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, k němuž došlo na konci roku 2011. Z počátku těžko uchopitelné i představitelné téma vždy ve veřejném povědomí ožívá poté, co se do problémů dostane některá z větších firem, v poslední době například Agrofert.

Problematika compliance je ale daleko širší. „Nejjednodušeji lze compliance popsat jako systém dodržování pravidel. Ta mohou být různá, od legislativních, regulatorních, organizačních až po zákaznická. Tedy ta, která na firmy dopadají zvenčí. Hodně často se však zapomíná, že chování firmy by mělo být v souladu nejen s tím, co jí diktuje vnější prostředí, ale především s tím, jaké hodnoty ona sama přijme za své. Tam to totiž všechno začíná,“ vysvětluje v připravovaném rozhovoru Petr Moroz.

Zachrání Agrofert dokumenty o vnitřních postupech? Pro advokáty se otevírá nový trh

sinfin.digital