Tomášek: Česká spořitelna se mohla spojit s ČSOB, při privatizaci bank se zvažovalo více scénářů

Michal Tomášek

NOVÉ CESTY K EVROPĚ MICHALA TOMÁŠKA | Proděkan pražské právnické fakulty a vedoucí její katedry evropského práva profesor Michal Tomášek v devátém díle seriálu INFO.CZ nazvaném Nové cesty k Evropě glosuje počátky českého bankovnictví a vzpomíná na své zážitky z Komerční banky, kde působil jako poradce pro EU, a také z Bankovní asociace: „V České spořitelně mohla získat až 45 % Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Uvažovalo se také o její fúzi s ČSOB, čímž by vznikl jeden z největších finančních ústavů ve střední Evropě. Jinou variantou byl prodej části ČSOB do rukou International Finance Corporation ze skupiny Světové banky.“

Na počátku roku 1997 jsem navštívil Lisabon, kde jsem jednal s představiteli tamní centrální banky a banky Caixa Geral de Depósitos. Portugalsko mělo a má mnohé parametry srovnatelnosti bankovního trhu s tím naším. Především to je středně velká země, poněkud ve stínu velkého a mocného souseda. Navíc v té době patřilo k těm kandidátům na členství v EU, jejichž životní úroveň nedosahovala náležité míry a spíše se blížila HDP na hlavu tehdejšího Česka.

Tématem jednání byly především přípravy na zavedení jednotné měny, ale řeč přišla také na privatizaci bank. Caixa Geral je totiž dodnes státem vlastněná banka a její příklad tak mohl naplňovat představy těch, kdo u nás snili o tom, že k privatizaci bank nedojde, anebo že se podstatně oddálí.

Tomášek: Privatizace bank mohla být zpolitizovaná a zaváněla bankovním socialismem

sinfin.digital