Notáři oslavili svobodu na střeše Lucerny, exekutoři si pronajímají Žofín

Jan Januš

Právnické profesní komory plánují velké oslavy letošního 30. výročí Sametové revoluce. Notářská komora ČR už s nimi začala, ve čtvrtek večer uspořádala slavnostní recepci na střeše pražské Lucerny, na níž k přítomným promluvila i bývalá disidentka Jiřina Šiklová. V říjnu navážou exekutoři, kteří si pronajímají na odbornou konferenci a večerní koncert žofínský palác. Konečně v listopadu se připojí Česká advokátní komora se svým projektem Advokáti proti totalitě.

Pokud by šel někdo z vás do vězení, poradím vám co a jak. Nějak tak zakončila své vystoupení na slavnostní recepci Notářské komory ČR věnované 30 letům od Sametové revoluce socioložka Jiřina Šiklová, vězněná z politických důvodů za bývalého režimu.

Jeho pád si s koncem léta připomněly na akci s minimem oficiálního programu spolu s notáři nejen desítky dalších vysoce postavených právníků, například nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala či pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, ale i někteří politici.

Vedle několika náměstků ministryně spravedlnosti dorazili rovněž předseda sněmovního Ústavněprávního výboru Marek Benda (ODS), bývalá ministryně spravedlnosti Helana Válková (ANO) či poslanec Dominik Feri (TOP 09).

V Česku se chystá podobné omezení práv jako v Polsku, bijí na poplach advokáti

sinfin.digital