Kdo si řekne o půlmilionový plat a prestiž evropského soudce? Může to být Svoboda

Jan Januš

Jediný český soudce Soudního dvora EU Jiří Malenovský dobrovolně odejde k 6. říjnu příštího roku ze své funkce, potvrdilo ministerstvo spravedlnosti. Resort tak právě sbírá přihlášky jeho potenciálních nástupců. O funkci se možná přihlásí také dřívější lidovecký ministr Pavel Svoboda, kterého označil respektovaný server Politico v roce 2016 coby předsedu právního výboru Evropského parlamentu za jednoho z vůbec nejvlivnějších europoslanců. „Zvažuji to, ještě nejsem rozhodnut,“ uvedl pro INFO.CZ Svoboda. Zájem o tuto funkci naopak vyloučil soudce Nejvyššího správního soudu Zdeněk Kühn, který se v minulosti neúspěšně ucházel o funkci soudce Evropského soudu pro lidská práva.

Pavel Svoboda na jaře vedl lidoveckou kandidátku do evropských voleb, osobně ale neuspěl a nyní si hledá nové angažmá. Dlouhodobě působí jako docent evropského práva na pražské právnické fakultě, v minulosti pracoval například i jako velvyslanec Stálé mise ČR při Radě Evropy či náměstek ministra zahraničních věcí. Patří k výrazným tvářím KDU-ČSL, v letech 2009 až 2013 byl dokonce místopředsedou této strany.

Svobodovy šance na úspěch by jistě nebyly malé, na druhou stranu by ale mohly výběrové komise, zejména na evropské úrovni, jeho politické zkušenosti také dráždit. Podobně jako tomu bylo před šesti lety v případě současného náměstka ministra vnitra Petra Mlsny, který měl tehdy za sebou čerstvou zkušenost ministra a šéfa Legislativní rady vlády a ucházel se o funkci soudce evropského Tribunálu.

Česko mění lidi v evropské justici. Víme, co chystá končící Irena Pelikánová

sinfin.digital