Historici zmapovali špičky komunistické justice a prokuratury. Kdo všechno v lexikonu bude?

Jan Januš

Zhruba 100 nejvyšších představitelů komunistického soudnictví a prokuratury se objeví v chystané publikaci Ústavu pro studium totalitních režimů. Většina z nich je dodnes širší, ale i odborné veřejnosti prakticky neznámá, připomínají v úvodu knihy její hlavní autoři historici Adam Zítek a Jaroslav Pažout. Nové souvislosti vyjdou v knize patrně najevo třeba i o nechvalně proslulém prokurátorovi a pozdějším předsedovi Nejvyššího soudu Josefu Urválkovi, který poslal na smrt například Miladu Horákovou či Rudolfa Slánského.

Autoři při své práci vycházeli zejména z fondu nazvaného Komunistická strana Československa - Ústřední výbor (1945-1989), který je umístěn v Národním archivu. Jednotlivé profily jsou tak doplněny i konkrétními odkazy na prameny, což zjednoduší další práci s dobovými dokumenty. Lexikon mohou díky tomuto klíči rozšiřovat rovněž další badatelé.

Historici nezmapovali jen státní službu komunistických soudců a prokurátorů, ale rovněž třeba jejich publikační činnost a formou poznámek vysvětlili taktéž další klíčové souvislosti jejich životů.

Komunističtí prokurátoři sloužili rudému teroru: Směli skoro všechno, posílali lidi i do vazby

sinfin.digital