Ondráčka: Babiš patří před soud. Od žalobců to byl amatérismus, skóre jejich šéfů příznivé není

Jan Januš

Odůvodnění zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapího hnízda mi nedává smysl, říká ředitel české Transparency International David Ondráčka v rozhovoru pro INFO.CZ. Připomíná rovněž to, že i vedoucí státní zástupci jsou kritizovatelní: „Dá se sledovat, zda mají výsledky, či nikoliv. Velké kauzy ty výsledky definují. A v tomto skóre pro šéfy státních zastupitelství moc příznivé není. Mnoho kauz končí rozpačitě, a to je možná jemně řečeno. Buď neobstojí důkazně u soudu, nebo je obhajoba dokáže rozbít.“

Když teď sledujeme dění kolem státních zástupců – zastavení trestního stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo a následná slova prezidenta Miloše Zemana o případné abolici – mohou mít lidé, kteří to všechno sledují jen v médiích, stále pocit, že žijeme v právním státu, nebo podle vás platí slova opozice, že se každému poměřuje jinak?

Žijeme v hodně přelomové době. Tyto události a kauzy testují kvalitu institucí a pevnost právního státu. Věřím, že právní stát máme, že naše instituce jsou robustnější, než se možná zdá. Že se tady moci vyvažují a doplňují. Kritizovat se dá ale spousta věcí. Od nepřehledné legislativní změti, přes nepředvídatelnost některých rozhodnutí, až po pomalý výkon spravedlnosti a možná i mentální průměrnost lidí v některých institucích, a to nejen v justici, ale i v dalších orgánech.

Ondráčka: Vadí mi, že protesty nemají pokračování. Babiše se musíme zbavit

sinfin.digital