Advokáti vystaví i skleněné oko K. H. Franka. Připomenou tak bojovníky proti totalitě

Jan Januš

Česká advokátní komora finalizuje přípravy projektu Advokáti proti totalitě, který v listopadu připomene hrdinské příběhy celkem deseti obhájců. Stane se tak v rámci oslav 30. výročí sametové revoluce. Veřejnosti bude v sídle komory v Kaňkově paláci na pražské Národní třídě zpřístupněna výstava, která prostřednictvím osobních předmětů i zcela nových informací představí takové osobnosti, jakými byli Otakar Motejl, Dagmar Burešová či Kamill Resler. O významných advokátech rovněž vyjde stejnojmenná kniha a ve Velké porotní síni pražského Vrchního soudu, dějišti politických procesů, proběhne velká odborná konference.

Advokátní komora vybrala celkem deset právníků, na jejichž příbězích demonstruje nejen snahu o spravedlnost a zachování standardů práva na obhajobu, ale rovněž osobní statečnost a hrdinství. Konkrétně půjde o Kamilla Reslera, Jiřího Křížka, Jaroslava Borkovce, Rastislava Váhalu, Františka Hejného, Dagmar Burešovou, Otakara Motejla, Jána Čarnogurského, Jiřího Machourka a Milana Hulíka.

Jejich osudy ilustrují dějiny 20. století, projdeme s nimi totiž jak vylučováním advokátů z komory z rasových důvodů, tak procesy s nacisty i odpůrci komunistického režimu, dostaneme se ale třeba také k pokusu o ozbrojené odstavení Klementa Gottwalda od moci. INFO.CZ je mediálním partnerem celého projektu a jednotlivým osobnostem, stejně jako souvislostem dané doby, se bude věnovat ve velkém seriálu, který začne tento týden.

Notáři oslavili svobodu na střeše Lucerny, exekutoři si pronajímají Žofín

sinfin.digital