K. H. Frank nebyl za války příčetný, hájil ho advokát Kamill Resler. Sám byl v odboji

Jan Januš

1. DÍL SERIÁLU ADVOKÁTI PROTI TOTALITĚ | Kamill Resler (1893-1961) vstoupil do dějin jako obhájce státního ministra pro Protektorát Čechy a Morava a „kata českého národa“ Karla Hermanna Franka. Advokátovo jednání bylo pro většinu lidí nepochopitelné, Resler ale ctil právo na spravedlivý proces pro každého. Že přitom s nacismem ani v náznaku nesympatizoval, dokazuje už jeho hrdinství před druhou světovou válkou i během ní. Ze všech těchto důvodů ho Česká advokátní komora zařadila jako jednu z následováníhodných osobností do projektu Advokáti proti totalitě, jehož je INFO.CZ mediálním partnerem. Připojme teď k Reslerovi několik poznámek.

Kamill Resler působil v té nejsložitější době, zažil obě světové války i únor 1948. Zásahy do advokátního stavu i perzekuci si tak vyzkoušel na vlastní kůži. Nikdy se ale nevydal tou jednodušší cestou. Trval na tom, že soudní proces musí být pro každého spravedlivý, ať se již dopustil sebehorších zločinů.

Židovské advokáty vylučovat nebudete!

„Reslerova statečnost se projevila nejen po druhé světové válce, ale i před ní a v jejím průběhu. V druhé půlce 30. let obhajoval německého bankéře Kiesewettera obžalovaného podle zákona na ochranu republiky, což mnozí vnímali jako zradu republiky. Za druhé republiky a za protektorátu se zastával advokátů židovského původu a odbojářů,“ připomíná pro INFO.CZ přední znalec Reslerových osudů, právník Jakub Drápal. O hrdinném obhájci napsal knihu Poslušen zákonů své země a svého stavu s podtitulem Kamill Resler – Obhájce K. H. Franka, vydanou v roce 2014 v Praze nakladatelstvím Auditorium, díky níž si mohou představu o tomto advokátovi všichni zájemci kompletně dotvořit.

Advokáti vystaví i skleněné oko K. H. Franka. Připomenou tak bojovníky proti totalitě

sinfin.digital