Tomášek: Zájem o euro byl před 20 lety takový, že jsem musel absolvovat roadshow po celé republice

Michal Tomášek

NOVÉ CESTY K EVROPĚ MICHALA TOMÁŠKA | Proděkan pražské právnické fakulty a vedoucí její katedry evropského práva profesor Michal Tomášek v desátém díle seriálu INFO.CZ nazvaném Nové cesty k Evropě glosuje počátky českého bankovnictví a vzpomíná na své zážitky z Komerční banky, kde působil jako poradce pro EU: „Jakkoliv bylo zřejmé, že u nás euro ještě dlouho nebude, že to bude trvat až tak dlouho, jsme si nemysleli.“

Málokdo si dnes pamatuje, že text maastrichtské smlouvy počítal se dvěma možnými daty zavedení společné měny. První alternativou byl 1. leden 1997 za předpokladu, že příslušné podmínky splní většina členských zemí. Nestalo se tak, protože ke konci roku 1996 je splňovaly pouze Lucembursko a Německo.

Druhým možným datem měl být 1. leden 1999 bez ohledu na počet členských států, přirozeně alespoň dvou, které by splňovaly náročné měnové a rozpočtové požadavky. Počátkem roku 1998 tak bylo jasné, že za rok euro bude, nevědělo se však, které státy ho zavedou. Jejich seznam byl zveřejněn až 3. května 1998, ale už v lednu bylo nad slunce jasné, že mezi nimi bude Německo i Rakousko. Tedy oba naši sousedé, jejichž tehdejší měny byly i u nás frekventovaně používány.

Tomášek: Když mi v Bruselu připadalo, že naším jediným „právem“ je platit příspěvky

sinfin.digital