Češi nechtějí moc pomáhat dlužníkům, naopak cítí s drobnými věřiteli, říká šéf asociace věřitelů

Jan Januš

Česká asociace věřitelů prezentovala nedávno zajímavý průzkum, který ukázal, co si Češi myslí o problémech spojených s dluhy. „Mezi občany nepanuje příliš velká ochota dlužníkům pomáhat. Naopak mají poměrně velký pocit sounáležitosti s drobnými věřiteli, jako jsou samoživitelé nebo třeba firmy a zaměstnanci, kteří nedostali zaplaceno za odvedenou práci. Celkově pak pro občany dluhy a jejich řešení nejsou úplně zásadní téma a zjevně by více ocenili, kdyby stát svou pozornost zaměřil na jiné, zásadnější oblasti pro budoucnost naší země,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk, který je zároveň partnerem advokátní kanceláře Arrows.

Česká asociace věřitelů nedávno představila výsledky výzkumu, který ukázal, jak se Češi staví k dluhům a k jejich řešení. Jaké poznatky z něj jsou podle vás nejzajímavější?

Závěry průzkumu pro nás byly celkově poměrně překvapivé. Asi nejdůležitějším zjištěním je pro mě to, že naprostá většina občanů si myslí, že dluhy se mají platit, ne odpouštět. Ještě před rokem někteří naši zákonodárci vážně uvažovali o tom, že by zavedli tzv. nulové oddlužení, kdy by se dlužníkovi mohl odpustit celý dluh, aniž by z něj musel cokoli splatit. Průzkum ukázal, že občané jsou v tomto ohledu daleko méně benevolentní. Celý dluh by byla ochotna prominout jen dvě procenta dotázaných, více než polovina občanů by požadovala, aby z něj dlužník splatil minimálně 60 procent. Tedy dokonce ještě více, než stanovovaly i ty původní, přísnější podmínky insolvence.

Januš: Češi jsou jednotnější, než se zdá. A netrpí ani přehnaným soucitem s dlužníky

sinfin.digital