„Chtěl zničit vlast třetí světovou.“ Advokát Křížek pomáhal i Píkovi, komunisté s ním tvrdě zúčtovali

Jan Januš

2. DÍL SERIÁLU ADVOKÁTI PROTI TOTALITĚ | Advokát Jiří Křížek (1893-1970) patřil k předním českým intelektuálům, hovořil pěti jazyky a za první republiky bez problémů fungoval v těch nejvyšších kruzích. Pracoval pro šlechtice i ambasády. Po Únoru 1948 pomáhal Heliodorovi Píkovi, následně se ale sám stal obětí vykonstruovaného politického procesu. Komunisti ho přiřadili k Miladě Horákové a poslali ho na 22 let do vězení.

Česká advokátní komora nyní Jiřího Křížka zařadila jako jednu z následováníhodných osobností do projektu Advokáti proti totalitě, jehož je INFO.CZ mediálním partnerem. Připojme tak teď, po Kamillu Reslerovi, několik poznámek také k Jiřímu Křížkovi. 

Byl typickým představitelem české prvorepublikové inteligence, otevírá jeho charakteristiku advokátka a členka Klubu Milady Horákové Erika Mačáková: „Pocházel z dobře situované rodiny, ve které se dbalo na výchovu a vzdělání, mužské a ženské role byly striktně děleny. Sám Jiří Křížek byl dobrý student, velký sportovec, rád hrál na klavír. Měl vystupování a styl, působil velmi noblesně.“

K. H. Frank nebyl za války příčetný, hájil ho advokát Kamill Resler. Sám byl v odboji

sinfin.digital