Plzeňská a olomoucká práva mění šéfy. Co čekat od nových děkanů Balíka a Stehlíka?

Jan Januš

Právnické fakulty v České republice procházejí významnými změnami, ve většině z nich se letos střídají děkani. Po brněnských následovaly tento týden i plzeňská a olomoucká práva. Ty od příštího roku roku nově povedou emeritní ústavní soudce Stanislav Balík, respektive vedoucí katedry mezinárodního a evropského práva Václav Stehlík. Co to pro juristy i českou právní vědu znamená?

Plzeňskou fakultu vede v posledních osmi letech docent Jan Pauly, kterému se podařilo po výrazné krizi spojené s „rychlostudiem“ některých lidí a následnými odchody řady významných pedagogů školu stabilizovat, přivést některé nové učitele a alespoň částečně ubrat ze špatné pověsti, kterou měla. „Z její pověsti už ten stín zmizel. U odborné veřejnosti k tomu došlo rychle, o něco později se tak stalo u novinářské veřejnosti. Nakonec veskrze zmizel i u veřejnosti široké,“ říkal mi sice děkan Pauly už před pěti lety v rozhovoru pro Právního rádce, byl před ním ale ještě velký kus práce, která možná ani nikdy tak úplně neskončí.

S diplomem z plzeňských práv si v případě zkorumpovaného policejního šéfa nedávno pohrával i seriál České televize Sever. I když se odehrával před deseti lety, diváci měli jasno.

Práva už tolik netáhnou. Na Slovensku berou studenty bez přijímaček, menší zájem je i v Česku

sinfin.digital