Za Píku prosil u Gottwalda i Svobody. Skončil jako dělník, v roce 1968 ale generála očistili

Jan Januš

4. DÍL SERIÁLU ADVOKÁTI PROTI TOTALITĚ | „V posledních chvílích života Heliodora Píky odvolávám se vašeho milosrdenství a obracím se na vás pane presidente se žádostí o udělení milosti a zastavení výkonu trestu.“ Přesně tak zní telegram, který obhájce Rastislav Váhala (1909-1988) adresoval 20. června 1949 Klementu Gottwaldovi. Šlo o poslední pokus, jak zachránit zpod šibenice respektovaného generála a první fatální oběť komunisty zinscenovaného soudu. Bohužel nevyšel, Gottwald se nad Píkou neslitoval. Váhala ale za generála bojoval i dál.

Rastislav Váhala je další osobností, kterou Česká advokátní komora zařadila do projektu Advokáti proti totalitě, jímž připomíná 30 let od sametové revoluce a jehož je INFO.CZ mediálním partnerem. 

„Rastislav Váhala byl statečný, neohrožený člověk, který nesnášel nespravedlnost. Člověk, který s velkým nasazením bojoval za práva svých klientů, velký vlastenec, hrdý na svůj původ a na historii své země,“ popisuje jej pro INFO.CZ Jana Horáková, ředitelka Slezského zemského muzea a správkyně pozůstalosti Heliodora Píky.

Šel po Gottwaldovi i nacistech. Po prozrazení dostal provaz, jeho tělo se nikdy nenašlo

sinfin.digital