„Nech toho, nebo budeš viset taky!“ Odmítl monstrprocesy, skončil jako vrátný u svaté Anny

Jan Januš

5. DÍL SERIÁLU ADVOKÁTI PROTI TOTALITĚ | Advokát František Hejný získal jistou výsadu, po únoru 1948 mohl obhajovat i před Státním soudem. Okamžitě ale pochopil, že jde o připravené politické procesy, a i když se s ním komunisté snažili domluvit, nalinkovanou roli odmítl hrát. Obžalované hájil i v totalitě ukázkově a podle demokratických principů právního státu, bojoval za ně. V padesátých letech skončil sám ve vězení a jeho kariéra „vyvrcholila“ v pozici vrátného v nemocnici u svaté Anny.

„František Hejný si nedovedl představit, že by se zapojil do zinscenovaných procesů a to se mu stalo osudným. Krátce před jeho zatčením ho varoval jeden prokurátor: „Franto nech toho, nebo budeš viset taky!“ Nenechal a za několik měsíců byl zatčen, záhy vyloučen z advokacie a odsouzen za smyšlené trestné činy,“ popisuje pro INFO.CZ advokát Petr Toman, který je hlavním autorem projektu České advokátní komory Advokáti proti totalitě, jehož je INFO.CZ mediálním partnerem.

„František Hejný patří podle mě k těm nejstatečnějším advokátům, kterým je náš projekt věnován. On totiž dobře věděl, co se děje v justici po roce 1948. Osobně obhajoval před Státním soudem v politických procesech. Věděl o rozsudcích smrti a o desítkách popravených. Byl varován, aby změnil styl své obhajoby. A přesto to neučinil, nestal se jednou z loutek divadelního představení nazvaného hlavní líčení před Státním soudem. Až před ním stál v roli obžalovaného sám,“ dodává Toman.

Za Píku prosil u Gottwalda i Svobody. Skončil jako dělník, v roce 1968 ale generála očistili

sinfin.digital