Babiš musí restartovat exekuce, může se do nich dostat další milion lidí, říká exekutor Štika

Jan Januš

Hradecký exekutor Martin Štika patří k těm, kteří prosazují takzvanou teritorialitu. Chce, aby se exekuce přidělovaly jednotlivým exekutorům kolečkem na úrovni kraje a aby problémy jednoho dlužníka řešil vždy jeden exekutor. „Nezpochybnitelná fakta jsou, že tu probíhá tvrdý boj o exekuční návrhy a lidé mají mnohočetné exekuce. Za tři až pět let tu může být i kvůli vysokým hypotékám a kvůli finanční krizi další milion lidí v exekucích. Pokud nyní nedojde k významné systematické změně, půjde o velký problém,“ říká Štika v rozhovoru pro INFO.CZ.

Jaká je podle vás aktuálně situace v exekucích?

Je dobře, že se něco děje. Mluvím hlavně o mnohočetných exekucích, kdy proti dlužníkovi vede exekuce více úřadů. Mnozí dlužníci dnes nemají motivaci to řešit, kalkulují s tím, zda budou v insolvenci nebo v exekuci, což ovlivňuje i vymahatelnost. Jsem rád, že tuto situaci si, stejně jako boj o exekuční návrhy, uvědomuje i předseda vlády Andrej Babiš. V "Čau lidi" uvedl, že se mu nelíbí praktiky některých exekutorů. Je vidět, že je dobře informován.

V létě tak proběhla i za účasti poslance Patrika Nachera schůzka se zástupci exekutorů pro teritorialitu, kde se všichni jasně dohodli, že se s tímto stavem něco udělá. Říkám tomu babišovská vize restartu exekučního prostředí. Má dva základní principy: první je odstranit boj o exekuční návrhy a druhý, aby jeden exekutor vedl proti dlužníkovi všechny jeho další exekuce.

Kandidatura na prezidenta? Bral bych ji jako službu státu, říká generál Pavel

sinfin.digital