Hájila Palacha, riskovala život kvůli vězni. Burešová byla statečnější, než jsme tušili

Jan Januš

6. DÍL SERIÁLU ADVOKÁTI PROTI TOTALITĚ | Životní osudy „první dámy českého advokacie“ Dagmar Burešové, které se loni bohužel uzavřely, vydají na celou knihu. Vždyť jen příběh jejího statečného zastupování matky Jana Palacha a boj o jeho čest se nevešel do jednoho filmu, ale rovnou do minisérie Hořící keř. Burešová odvahu prokazovala celý život. Už jako studentka schovala na konci 40. let svého spolužáka Jana Tumlíře, který utekl z komunistického vězení, za což mohla být odsouzena i k trestu smrti. Nezalekla se ani obhajoby disidentů a po sametové revoluci, kdy se stala ministryní spravedlnosti, oponovala Václavu Havlovi.

Na právě probíhající výstavě Advokáti proti totalitě, která je součástí projektu České advokátní komory, jehož je INFO.CZ mediálním partnerem, připomíná Dagmar Burešovou nejen posmrtná maska Jana Palacha od Olbrama Zoubka, ale rovněž její brýle, šperky i výrazné rtěnky, vyznamenání a také množství dokumentů.

Ty skrývají donedávna neznámé skutečnosti, které hrdinství Burešové posouvají ještě o kus dál. Mezi rozličnými listy papíru jsou totiž také dopisy od jejího spolužáka Jana Tumlíře. A ty odhalují, jak zjistil hlavní autor projektu Petr Toman při přípravě knihy Advokáti proti totalitě, patrně vůbec největší hrdinský skutek Dagmar Burešové.

„Nech toho, nebo budeš viset taky!“ Odmítl monstrprocesy, skončil jako vrátný u svaté Anny

sinfin.digital