Analýza: Kdy a jak smíte bývalému zaměstnanci zakázat, aby nenastoupil ke konkurenci

Jiří Matzner

ANALÝZA JIŘÍHO MATZNERA | Konkurenční doložka představuje závazek zaměstnance, že se po určitou dobu po skončení zaměstnání zdrží výkonu výdělečné činnosti, která by byla shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele nebo která by měla vůči němu soutěžní povahu. Zaměstnanec se v ní zavazuje po určitou dobu zaměstnavateli nekonkurovat a nevyužít tak svých znalostí, zkušeností, kontaktů či know-how, získaných po dobu působení u zaměstnavatele, v jeho neprospěch. Za jakých podmínek ale lze zákaz konkurence se zaměstnancem sjednat?

Konkurenční doložkou se zaměstnanec zavazuje, že po určitou dobu po ukončení svého zaměstnání, nejdéle však po dobu 1 roku, nebude vykonávat výdělečnou činnost, která by byla totožná s předmětem činnosti svého dosavadního zaměstnavatele nebo která by měla vůči němu soutěžní povahu.

Zákonná úprava ujednání o zákazu konkurence (tzv. konkurenční doložky) mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem je zakotvena v zákoně č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v platném znění (dále jen „zákoník práce“).

Servus: Češi často neuzavírají závěti. Dědické plánování byste ale neměli podcenit

sinfin.digital