Magor zvládal vazbu bez drog, Cibulka neměl pud sebezáchovy, vzpomíná Machourek

Jan Januš

8. DÍL SERIÁLU ADVOKÁTI PROTI TOTALITĚ | Řekněte Petrovi Cibulkovi, že ho zdravíme a děláme, co se dá, psal v červenci 1989 Václav Havel obhájci známého disidenta Jiřímu Machourkovi. Ten za Cibulku, stejně jako za Ivana Martina Jirouse či Stanislava Devátého, bojoval u soudů opakovaně, rovněž ale přepisoval zprávy Charty 77 či Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, stejně jako zakázanou literaturu. Sledovala ho Státní bezpečnost a z advokátní komory nebyl vyloučený jen díky pádu komunistického režimu. Na nedávné konferenci Advokáti proti totalitě Machourek skromně pronesl: Hrdiny té doby byli naši klienti, nikoliv advokáti, ti si pouze plnili své povinnosti.

Brněnský patriot Jiří Machourek, který je dalším hrdinou projektu České advokátní komory Advokáti proti totalitě, jehož je INFO.CZ mediálním partnerem, začal s obhajobou disidentů v 70. letech. Mezi jeho první klienty patřil Petr Cibulka, Petr Pospíchal a Libor Chloupek, které režim poslal do vězení za to, že organizovali koncert Jaroslava Hutky. Podle Machourka tím komunisté chtěli mladé pořádně postrašit. „Cibulka byl už tehdy svéráz, měl jsem ho ale rád,“ vzpomínal Jiří Machourek v rozsáhlém rozhovoru pro INFO.CZ, který vznikl loni u příležitosti jeho uvedení do Právnické síně slávy.

„Vážím si ho, byl to nejstatečnější disident, poznal jsem jich přitom mnoho. Většina z nich se vazby bála, ne snad že by chtěli ze své činnosti ustoupit, ale viděl jste, že se jim tam nechce. To bylo úplně normální, Cibulka ale vůbec neměl vyvinutý pud sebezáchovy. Šel si za svým a tímhle svým cibulkovským způsobem byl schopen s těmi estébáky i jednat,“ dodal Machourek na adresu Cibulky.

Motejl vynášel přes Rychetského informace chartistům. Hájil Landovského i Vondru

sinfin.digital