Insolvenční trh se přeskupuje. Menší insolvenční správci se kvůli novinkám spojují, říká Tomáš Valášek

Jan Januš

Pravidla insolvencí a oddlužení se před půl rokem zásadně změnila, díky mírnějším podmínkám  teď může vyřešit své dluhy daleko více lidí než v minulosti. Zájem o oddlužení se tak podle aktuálních čísel zhruba zdvojnásobil. Nová pravidla ale mohou ovlivnit rovněž trh insolvenčních správců, který se může na základě změn nově přeskládat. Podle Tomáše Valáška, šéfa společnosti Insolvence 2008, která poskytuje insolvenčním správcům služby, totiž vedou současné posuny ke spojování menších insolvenčních správců. „Tlak na správce ve smyslu výnos versus náklady je obrovský. Vznikají nové veřejné obchodní společnosti, je otázkou, jak se to bude vyvíjet dál,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Valášek.

Takzvaná oddlužovací novela insolvenčního zákona bude o víkendu účinná už půl roku. Jak ji po prvních zkušenostech z praxe hodnotíte?

V konečném důsledku jako úspěšnou, dochází totiž k dvojnásobnému počtu řízení než před ní. Očekávání některých lidí se ale úplně nenaplnila. Mluvilo se totiž rovněž o tom, že by do oddlužení mohly vstupovat desítky tisíc lidí měsíčně. To se neděje. V současnosti jde zhruba o 3600 až 3800 návrhů každý měsíc. Část jsou podnikové insolvence, ale naprostá většina jsou oddlužení fyzických osob.

Tito lidé tedy žádají o povolení oddlužení. Vyhovují jim soudy?

Je to různé, existují soudy, které návrhy častěji odmítají a naopak. Ze začátku ale byla řada návrhů vyplněna nekvalitně, všichni se museli naučit s novými pravidly pracovat. Situace už se stabilizovala. V současnosti tak soudy povolují oddlužení v 90 až v 98 procentech.

Matzner: Dlužníci se mohou do problémů dostat i po oddlužovací novele

sinfin.digital