České soudy jsou rychlejší než ty německé. Brzy mohou přeskočit i zbytek Evropy

Jan Januš

České soudy patří k těm vůbec nejlepším v Evropské unii. Česká republika dokonce náleží do první třetiny zemí evropské osmadvacítky, a to jak pokud jde o rychlost civilních a obchodních řízeních, tak třeba i o efektivitu investovaných nákladů. Vyplývá to ze zprávy The 2019 EU Justice Scoreboard, které se dnes bude věnovat i mezinárodní odborná konference „Efektivita a kvalita českého soudnictví: hodnocení a perspektivy“, jíž pořádá Senát ve spolupráci s Nejvyšším soudem.

Podle veřejného mínění pracují české soudy příliš pomalu, jednotlivé kauzy se zbytečně vlečou a trvá léta, než se doberou k nějakému výsledky. Jak se ale ukazuje z nejnovějších statistik a ze zprávy The 2019 EU Justice Scoreboard, není to tak úplně pravda, zvláště v občanských a obchodních sporech.

„Česká republika se dlouhodobě v ukazatelích efektivity pohybuje v elitní třetině unijních zemí. Aktuálně zaujímá mezi 28 členskými státy Evropské unie sedmou příčku při srovnávání délky ve sporných civilních a obchodních věcech u soudů prvních stupňů. O jednu příčku si tak polepšila proti loňsku. Délka řízení na všech stupních ve sporných civilních a obchodních věcech je nižší než 200 dnů, což představuje sedmý nejlepší výsledek v Evropské unii. V tomto ohledu jsme na tom lépe než Německo, Francie a další země vyspělé západní Evropy,“ uvádí tiskový mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Šéf Nejvyššího soudu Šámal: Zákony jsou džungle, nikdo je nezná všechny. Je to kritické

sinfin.digital