Komunisti to před 30 lety pořád ještě nevzdávali. Měnili zákony a zkoušeli cenzurovat divadla

Jan Januš

Dnes je tomu přesně 30 let, co se v Československu konala generální stávka. Sametová revoluce probíhala už 11. den, zdaleka ale ještě nebylo jasné, nakolik bude úspěšná. Ilustruje to i pohled do tehdejší Sbírky zákonů. Komunistická strana, jejíž vedoucí úloha byla mimochodem touto dobou stále ještě zakotvena přímo v Ústavě, totiž dále vydávala své právní předpisy. Paradoxní je v tomto ohledu třeba takzvaná částka 29, která vyšla přesně před 30 lety. Ve skutečnosti totiž divadla stávkovala, komunisti ale ještě distribuovali zákon, který měl pozměnit jejich činnost.

Pohled do Sbírky zákonů z roku 1989 je zajímavý rovněž čistě statisticky. I bez znalosti jakýchkoliv dějinných souvislostí bychom totiž patrně odhalili, že se na přelomu listopadu a prosince muselo něco zásadního stát. Za celý rok totiž v Československu vyšlo ve Sbírce zákonů 213 publikací, 70 z nich ale až s datem 14. prosince, či ještě pozdějším.

Klíčové samozřejmě byly taktéž některé předešlé právní předpisy, zejména novela Ústavy Československé socialistické republiky, která vypouštěla ideologický článek 4. Tomuto předpisu se ale na INFO.CZ budeme podrobněji věnovat až v sobotu, kdy si připomeneme 30 let od jeho distribuce.

To nejlepší z právní historie, co vyšlo na INFO.CZ: První československé zákony i normalizace

sinfin.digital