Komunisti chystali na rok 1990 novou ústavu. Otevřela by Národní frontu, tvrdil Čalfa

Jan Januš

Je tomu přesně 30 let, co vyšlo černé na bílém, že vedoucí úloha komunistické strany v Československu skončila. 30. listopadu 1989 byl distribuován ústavní zákon, který ze socialistické Ústavy vypustil článek 4. Poslanci předpis schválili jen o den dříve, závazným se stal ale právě před 30 lety. Výraznou stopu v dalším znění onoho zákona zanechal rovněž profesor Zdeněk Češka, tehdejší rektor Univerzity Karlovy a dnešní emeritní společník advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný.

 

„Vedoucí silou ve společnosti i ve státě je předvoj dělnické třídy, Komunistická strana Československa, dobrovolný bojový svazek nejaktivnějších a nejuvědomělejších občanů z řad dělníků, rolníků a inteligence,“ formulovali komunisti v roce 1960 článek 4 Ústavy Československé socialistické republiky. Jeho odstranění o téměř 30 let později se stalo jedním z prvních výrazných úspěchů Občanského fóra a sametové revoluce jako takové.

Federální shromáždění návrh na změny Ústavy projednávalo v podvečer ve středu 29. listopadu 1989. Bylo lehce před sedmou hodinou, když k mikrofonu přistoupil tehdejší ministr Marián Čalfa, který měl být už brzy premiérem. Jeho prostřednictvím vláda nechtěla zrušit jen článek 4, ale rovněž šestý článek, věnovaný Národní frontě: „Národní fronta Čechů a Slováků, v níž jsou sdruženy společenské organizace, je politickým výrazem svazku pracujících měst a venkova, vedeného Komunistickou stranou Československa.“ Také mělo dojít ke změnám článku 16.

Komunisti to před 30 lety pořád ještě nevzdávali. Měnili zákony a zkoušeli cenzurovat divadla

sinfin.digital