Benda: Musíme vyřešit staré exekuce, ne přerozdělovat trh

Češi v právu

Exekuce možná v budoucnu čekají velké změny. Sněmovna nedávno v prvním čtení odsouhlasila návrh zavádějící tzv. teritorialitu, tedy rovnoměrné přidělování případů jednotlivým exekutorům podle místa bydliště dlužníka. Vedle toho zákonodárci zvažují také možnost slučování exekucí na jednoho dlužníka k jednomu exekutorovi. Dalším aktuálním tématem je i řešení dětských dluhů, za které by nově mohly zodpovídat rodiče. Jak na tato témata nahlíží předseda ústavně právního výboru a poslanec za ODS Marek Benda, jsme se ptali v našem rozhovoru.

Sněmovna nedávno v prvním čtení schválila dvě zásadní změny v oblasti exekucí. Jednou z nich je tzv. exekutorská teritorialita. Co si o tomto systému rovnoměrného přidělování nových exekucí soudním exekutorům myslíte?

Já jsem od začátku nepřítelem tohoto systému, protože mám pocit, že nejde o nic jiného než o to přerozdělit trh v exekučním řízení. Žádné jiné zásadní dopady a výhody to nemá a povede to jen k tomu, že všichni exekutoři budou mít zajištěnou práci bez ohledu na to, jestli jsou schopní, nebo neschopní svoji práci vykonávat. Pokud bych něco pokládal za špatné řešení, tak je to právě tento typ teritoriality.

Babiš musí restartovat exekuce, může se do nich dostat další milion lidí, říká exekutor Štika

sinfin.digital